Od otpada do lutaka i umjetničkih djela

Kazališna i likovna umjetnica Kruna Tarle, od otpadnog materijala za svoje predstave izrađuje maske, kostime, scenografiju pa čak i lutke. Najdraže joj je s unukom Vilijem izrađivati reciklirane igračke

– Djeca se divno osjećaju kad mogu sami izraditi svoju igračku pa nisu nemoćni kao pred industrijski oblikovanim igračkama koje nastaju negdje daleko, bez njihovog sudjelovanja, odluka i rješenja. Djeca su vrlo ponosna i euforična kad naprave lutku – kaže Kruna, dodajući da dijete puno više cijeni ono što je izradilo vlastitim rukama.

Ponosna baka svog unuka Vilija (4) uči o pravilnom razvrstavanju otpada. Vili već sada zna da smeće ne smije bacati po ulici, ostavljati ga u šumi ili na livadi, da ne smije uništavati cvijeće i druge biljke, nego da se one sade i njeguju.

– Mala djeca nas u svemu s lakoćom oponašaju, tako da ih ne odgajamo samo verbalnim poticanjem, već mnogo više time što sami radimo, a njima ništa ne promakne. Za razdvajanje otpada je potrebno tako malo, nekoliko improviziranih kanti ili kontejnera. Kad ti to postane navika, ne osjećaš se dobro ako zbog komocije prekršiš pravilo. Ako mi se to ipak dogodi, prva mi je pomisao: Što to radim našoj djeci? Kakav im to svijet ostavljam? A oni sami, naprotiv, vole red i pravila, i brzo i s radošću prihvaćaju novu igru razdvajanja otpada. Želimo biti onaj dio čovječanstva koji preuzima odgovornost – kaže umjetnica Kruna koja se s načinom pravilnog zbrinjavanja otpada prvi put upoznala dok je živjela u Berlinu gdje su svi odlagali smeće u zasebne kante. Njemačko iskustvo prenijela je na cijelu obitelj pa tako njezina kći Tena (34) na balkonu ima nekoliko različitih kanti za otpad.

– Otpad razvrstavam iako ne mogu biti sigurna gdje i kako se zbrinjava, no time pridonosim podizanju ekološke svijest. U konačnici, činim ono što je trenutačno u mojoj moći po pitanju samog razvrstavanja otpada – kaže Vilijeva mama koja primjećuje da je sve više ljudi u njezinoj blizini ekološki osviješteno. Jako ju veseli i lutkarska radionica koju će njezina majka umjetnica održati na Eko Limach Festu gdje će od ambalaže izrađivati lutke. Putem radionice želi potaknuti najmlađe na korištenje otpadnog materijala i izradu novih uporabnih predmeta i igračaka. Djeca time jačaju vještine rješavanja problema, razvijaju kreativnost te promišljaju kako popraviti neki predmet umjesto da ga bace u smeće i kupe novi.

Eko Limach Fest kao katalizator promjene svijesti i percepcije o otpadu

Eko Limach Fest (ELF) je dječji eko festival na otvorenom koji promovira održivi razvoj i stvara nove vrijednosti. Pokrenut je kako bi promijenio dječju percepciju o otpadu i kako bi najmlađe potaknuo na savjesno i odgovorno postupanje prema prirodi i zajednici, još od rane dobi, kroz jačanje njihove individualnosti, inovativnosti i kreativnosti. ELF teži prenošenju pozitivnog razmišljanja i navika koje će se jednoga dana neminovno odraziti na život eko limacha i njihovih obitelji te posredno, na cijelo društvo i ekosustav.

Eko Limach Fest je obiteljski eko festival na otvorenom

Eko Limach Fest je obiteljski festival koji nastoji potaknuti i roditelje da što više kvalitetnog vremena provedu sa djecom na otvorenom. Program se sastoji od brojnih interaktivnih radionica edukativnog i kreativnog karaktera, zabavnog programa uz nastupe kulturno-umjetničkih društava i dječjih zborova te raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan!

ELF MOTO: Oblikuj svoj svijet!