Eko Limach Fest uskoro će preko granica, cilja na 60.000 posjetitelja

U listopadu 2016 se u Zagrebu održalo drugo izdanje dječjeg eko festivala u kojem je sudjelovalo više od 40 edukatora – umjetnika, dizajnera, inovatora, profesora, obrtnika …

Jednodnevni dječji eko festival Eko Limach Fest (ELF) namijenjen djeci od 3-12 godina nastao je s ciljem poticanja ekološke osviještenosti najmlađih, poticanja kreativnosti te promocije zdravog i aktivnog života. Riječ je o autorskom projektu dviju mladih poduzetnica, Ines Marić i Nine Jurčić. Program se sastoji od interaktivnih edukativnih radionica, glazbeno-scenskih nastupa te sportskog programa.

U sklopu prošlogodišnje produkcije festival je okupio 40 edukatora i animatora koji sudjeluju na volonterskoj bazi. Među njima su umjetnici, dizajneri, inovatori, glazbenici, odgajatelji, profesori, fitoaromaterapeuti, ekolozi, blogeri, obrtnici i sportski treneri.

– Ovim projektom želimo omogućiti djeci cijeli dan prepun sadržaja u prirodi, potpuno besplatno, kako bismo ih educirali o važnosti očuvanja prirode, ekologije i održivog razvoja te potaknuli dječju znatiželju i stvaralački apetit. Htjeli smo potaknuti i roditelje da provode više slobodnog vremena s djecom na otvorenom te im dati ideju kako kvalitetno i kreativno provoditi zajedničko vrijeme.

Njegujući kreativnost utječemo na apstraktan način razmišljanja i pristup problemu. Kreativna osoba je sposobna zadatak i situaciju sagledati iz šire perspektive te stvoriti rješenje koje nadilazi stare paradigme i tvori nove vrijednosti. Radimo festival za djecu jer su otvorena, dobronamjerna, znatiželjna i takvima trebaju ostati, a na njihove navike još možemo utjecati. To su nevjerojatni mali ljudi i red je da im posvetimo barem jedan dan pun igre, kreativnosti i edukacije”, kažu Ines Marić i Nina Jurčić. Očekujemo da će ELF s vremenom prerasti u veliku produkciju na regionalnoj razini.

Misija ELF-a je poticanje naraštaja djece na savjesno i odgovorno postupanje prema prirodi i zajednici, još od rane dobi, kroz jačanje njihove individualnosti, inovativnosti i kreativnosti te prenošenje pozitivnog razmišljanja i navika koje će se jednoga dana neminovno odraziti na njihov život, život njihovih obitelji te posredno, na cijelo društvo i ekosustav. Dodatak programu čine otvorene panel diskusije o ekologiji i dječjoj kreativnosti te mnoge humanitarne akcije u suradnji sa udrugom Portal Dobrote.

Suradnja s poduzetnicima

“Kreirajući program prepoznali smo važnost uključivanja brendova i lokalnih tvrtki u sadržaje za dobrobit zajednice i okoliša. Budući da brendovi i tvrtke posredno ili neposredno djeluju i posluju zahvaljujući ljudima iz zajednice, smatramo da snose odgovornost vraćanja dijela vrijednosti u tu istu zajednicu. Društveno odgovorno poslovanje je važan dio strategije za rast svake tvrtke te je jedan od najsigurnijih načina stvaranja pozitivnog imidža i boljeg pozicioniranja na tržištu. Kroz podržavanje produkcije, programa i kreativno-edukativnih radionica ELF-a brendovi i lokalne tvrtke imaju priliku pozitivno djelovati na svoju zajednicu”, objašnjavaju Marić i Jurčić.

U 2016 godini ELF se održao u u dva grada, u Kastvu i Zagrebu. Sva izdanja festivala posjetilo je više od 5 tisuća djece i roditelja. U sklopu programa održalo se više od 30 radionica koje su pokrivale teme poput vrtlarenja i kompostiranja, izrade prirodne kozmetike, pripreme zdravih obroka, zvuka, ritma, igre, izrade predmeta od otpadnih materijala, ručnog uveza knjige, izrade igračaka i lutaka, znanstvenih eksperimenata i mnogih drugih. Ostvarena je i suradnja s različitim udrugama koje promiču znanost, kreativnost, ekologiju i održivi razvoj te sa sportskim društvima.

Širenje koncepta

-ELF nije samo platforma za edukaciju već i za međusobno umrežavanje sudionika, izlagača i partnera iz lokalne zajednice u svrhu ostvarivanja njihove kreativne, društveno ili ekološki odgovorne te poslovne suradnje. U planu je pokretanje franšize te širenje na inozemstvo za nekoliko godina. U skoroj budućnosti ćemo realizirati suradnje s tvrtkama, udrugama i kreativcima, pokretati kreativne, radne i humanitarne akcije te održavati kreativne natječaje i izazove za djecu i učenike osnovnih škola. Svake godine ćemo pripremati vlastitu kolekciju suvenira, a lansirat ćemo i svoju prvu edukativnu igračku” – kažu Marić i Jurčić. Do 2020. ELF će se održati u barem osam hrvatskih gradova te barem dvije susjedne zemlje. Procjenjujemo da će ga posjetiti više od 60.000 ljudi, a u stvaranju programa sudjelovat će 200 edukatora. Za posjetitelje ćemo pripremiti oko 200 interaktivnih radionica, 20 otvorenih tribina, 80 sportskih aktivnosti te 100 glazbeno-scenskih nastupa.

Izvor: Poslovni dnevnik, 2016