Predivan jesenski dan u prirodi posvećen ekologiji i stvaralaštvu

U subotu 8. listopada pod krošnjama Maksimira drugu godinu zaredom održao se Eko Limach Fest koji je inspirirao više od dvije tisuće posjetitelja. Ovaj dječji eko festival u prirodi čiji je moto “Oblikuj svoj svijet” poseban je po tome što spaja kreativnost, edukaciju, zabavu i rekreaciju.

Eko Limach Fest nastoji potaknuti obitelji da što više slobodnog vremena provedu na svježem zraku, u opuštajućem ambijentu prirode te se vrate pomalo zaboravljenim vrijednostima i jednostavnosti života u skladu s prirodom. Upravo zato, u šumu smješta brojne interaktivne sadržaje kreativnog i edukativnog karaktera čineći jedinstveni doživljaj za svoje posjetitelje.

Limachi su uz pomoć svojih roditelja imali prilike sudjelovati u 14 pomno osmišljenih interaktivnih radionica s ciljem poticanja njihove znatiželje, kreativnosti, inventivnosti i kritičkog razmišljanja u kontekstu promišljanja o prirodi, ekologiji i održivom načinu života. Od edukativnih sadržaja dočekale su ih geološka radionica #EkoEko, radionica izrade zdravih i slasnih užina #CoolFood, vrtlarska radionica #EkoVrt te radionica #ZOO o kukcima i bioraznolikosti u suradnji sa Zoološkim vrtom grada Zagreba. Na kreativnim radionicama izrađivao se mozaik od plastičnih čepova, kasice prasice od raznih plastičnih ambalaža pod pokroviteljstvom RBA Hrvatska, kolaž od kartona i starog papira uz pomoć UHU ljepila te nakit i cvijeće od šarenih perlica i časopisa u suradnji sa eko skupinom DV Iskrica iz Zagreba. Kroz medij Play-Doh plastelina istraživali su se oblici i teksture iz prirode, a jedna se kreativna radionica odvila u potpunosti na engleskom jeziku uz pomoć učiteljica škole Helen Doron Hrvatska. Limachi su tako shvatili da za igru nije potrebno kupovati nove šarene artikle i gomilati smeće, nego dopustiti mašti da odluta kroz igru sa raznim otpadnim i organskim materijalima koje sami mogu pronaći kod kuće i u svojoj neposrednoj okolini. Poseban interes izazvala je radionica #Genius u suradnji sa Robokacijom i Rimac Automobilima, na kojoj su limachi izradili svoje prve baterije od materijala koje mogu pronaći kod kuće te saznali kako funkcioniraju baterije u najbržem električnom automobilu na svijetu. Na radionici o važnosti oralne higijene koju su održali stručnjaci iz Curaproxa tražila se četkica viška. Svi oni željni trčanja i pokreta mogli su zaigrati mali nogomet i softball uz pomoć Softball kluba Span, a brojne su posjetitelje oduševile zabavne didaktičke i metodičke igre za mozak koje je omogućio inovativni edukativni centar Mozgaonica.

Za vrhunsku atmosferu tokom cijelog dana pobrinuo se DJ Dr. Smeđi Šećer, dok su se na maloj pozornici odvili nastupi na engleskom jeziku škole Helen Doron te zbora Kikići. Članovi benda Tribal Jam Orchestra pokazali su limachima kako otkriti ritam u sebi i oko sebe uz pomoć svojih neobičnih udaračkih instrumenata. Sjajan doprinos edukativno-zabavnom karakteru festivala dala je autorska predstava “Ti i Ja – Znanstvenika dva˝ mladog talentiranog redatelja Mire Čabraje zahvaljujući kojoj je svaki prisutan petogodišnjak saznao što je to soda bikarbona. Gradivo sa predstave moglo se utvrditi na popratnoj interaktivnoj radionici #Znanstvenika2.

Svoju podršku ovom projektu iskazala je i Zelena Akcija čiji su aktivisti održali malu radionicu izrade transparenata pa su tako limachi iskazali svoj stav o zagađenju prirode, buci i pušenju.

U suradnji sa Udrugom Portal Dobrote dan 8.10. proglašen je Danom dobrih djela, a obilježen je prikupljanjem donacija dobrih misli, želja i djela. Veliki i mali posjetitelji mogli su ostaviti poruku ili crtež dobre volje kroz koje se nastojalo osvijestiti važnost činidbe dobrih djela i malih znakova ljubaznosti prema svojim bližnjima u svakodnevnom životu.

Iduće zagrebačko izdanje festivala slijedi početkom iduće školske godine. Do tada, živite i mislite održivo te ne zaboravite unijeti dašak kreativnosti u sve što radite jer nam ona omogućava doživljaj svijeta novim očima.