KREATIVNOST JE INTELIGENCIJA KOJA SE ZABAVLJA

„Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja.“  Albert Einstein

Kreativnost. Ta velika riječ koju upotrebljavamo stalno i svugdje. Zašto je ona uopće važna u kontekstu djetinjstva?

Većina pod pojmom kreativnosti podrazumijeva stvaranje nečeg novog, drugačijeg od dotadašnjeg, koje uključuje rješavanje problema na svoj način i otkrivanje do tad nepoznatog. Mnogi ljudi pretpostavljaju da je kreativnost talent s kojim se rađamo. Međutim, mnoga istraživanja to negiraju. Kreativnost je vještina koja se može i koju treba razvijati tijekom cijeloga života.

Točno, kreativnost je nešto što nam je urođeno, ali poput ostalih stvari, ako je ne vježbamo, ona se smanjuje i nestaje. Na žalost, današnji školski sustav ne ide ruku pod ruku pri upotrebi kreativnosti. Štoviše, više se cijene unificirani odgovori. Tako, što smo stariji, postajemo sve manje kreativni, jer se počinjemo prilagođavati obrascima nekreativne okoline.

Kreativnost je čovjekova sposobnost da nađe originalna rješenja na zadane probleme. Shodno tome, dolazimo do pojma divergentnog mišljenja. Divergentno razmišljanje je usmjereno pronalasku mnogih potencijalnih rješenja, umjesto fokusiranja na samo jedno točno rješenje kako nas uči obrazovni sustav.

Za što koristite spajalicu?

Za spajanje dva ili više papira je očit odgovor.
Jeste li je ikada koristili u nedostatku komadića žice kako biste nešto privezali?
Za objesiti sliku na zid?
Ili je iskoristili kao označivač početka selotejpa?
Kao jednostavan bookmarker?
Ili zatvarač vrećice?

E, to je divergentno mišljenje.

Kako to izgleda u stvarnom životu?

Tako da djetetu ne pokazujete „ispravan“ način slaganja kocaka. Pustite ga da samo pronalazi svoje načine. Ne učite ga crtanju „po šablonama“, poučite ga tehnici. Pokažite mu svojim primjerom kako uživate u procesu smišljanja i stvaranja. Veselite se i vašem i njegovom doprinosu ideji.

Ako se dijete osjeća kao da je pod nadzorom ili neprestano čeka odobravanje, prostor za kreativnost se drastično smanjuje.

Po pitanju kreativnosti, „čekanje“ je ključno. Uz dovoljno slobode i vremena za vlastiti izbor, dijete će samo doći do novih rješenja.

Pomozite djetetu osvješćivanjem svih osjetilnih doživljaja. Obratite mu pozornost na sve osjete koje doživljava dok sluša zvukove, gleda i dira predmete i kuša hranu. Opisujte ih zajedno s djetetom.

Iako se najčešće vezuje uz umjetnost, kreativnost je ključan segment svakog dijela života. Prisjetite se kako ste posljednji put uspjeli nagovoriti dijete da pojede nešto što baš i ne voli. Kako ste ga uvjerili da pospremi igračke kad mu se to baš i nije dalo? Jeste li ikad pokušali metodom „hajdemo se natjecati da vidimo tko ih može brže pospremiti“ pa ste uz glasno navijanje i vi ubacili pokoju igračku u kutiju dok se dijete svim silama trudilo pobijediti? U čekaonici kod doktora, jeste li posegnuli za običnim predmetom iz torbe koji je naglo poprimio karakteristike najzabavnije igračke? Koliko je puta kutija od cipela bila garaža za autiće?
Primjera je mnogo, a „točna rješenja“ ne postoje.