Igra je najvažnija dječja aktivnost

Važnost igre je neupitna kroz cijeli život, a posebno u ranim godinama kada je zapravo osnovno sredstvo stjecanja znanja i vještina na kojima se gradi osobnost i društvena svijest. Igru često gledamo kao aktivnost oprečnu radu iako uglavnom ima iste komponente – motivaciju, orijentire, interakciju i nagradu u smislu ugode kada radimo ono što volimo. Možemo zaključiti da igra nije manje ozbiljna ili odgovorna aktivnost, posebno i po tome što su oni koji rade igrajući se efikasniji pa i zadovoljniji, a još je uvjerljivije kada prihvatimo da se djeca igrajući razvijaju u svim područjima, što zapravo znači da rade na sebi.

Trebaju li pravila igre biti unaprijed određena? Mogu li im pri tome pomoći pretjerano atraktivne igračke upitnog smisla? Treba li igračka na prvi pogled reći baš sve? Time se, naime, odlikuje veći dio ponude igračaka na tržištu. Motivirani tim pitanjima Udruga poVUcizakulturu započela je istraživanje s ciljem kreiranja igračaka koje potiču samopouzdanje, inventivnost i kreativnost, a svoj smisao nalaze u provjerenim vrijednostima i iskustvima. One će privlačiti širenjem novih spoznaja i postignuća, a cilj im nije tek prepoznati, nego razumjeti i interpretirati. Već sami kriteriji pri tome navode na osnovne vrijednosti kojih se nikada nećemo odreći i na originalna iskustva kojima su te vrijednosti komunicirali. Na tome se u pravilu temelji razvoj zajednice, osigurava egzistencija i gradi identitet. Gledajući unatrag to zovemo baština, a gledajući unaprijed to su resursi potencijalnog prosperiteta.

Udruga poVUcizakulturu provodi projekt HAI – hrvatske autentične igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom

Tanja Tandara, projektna menadžerica u kulturi koja godinama radi u neprofitnom sektoru baveći se uglavnom projektima kojima je fokus na zaštiti i očuvanju kulturne baštine predložila je da se igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom pokušaju realizirati u suradnji sa studentima i profesorima na Studiju dizajna. Ova proaktivna menadžerica je prepoznala kvalitetu i široke mogućnosti predložene ideje te se suradnja ubrzo pokrenula.

HAI! – Hrvatske autentične igračke je projekt nastao s ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom. Didaktički materijal namijenjen je djeci predškolske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu.

Sa HAI igračkama djeca mogu sama plesti Pašku čipku igrajući se igračkom Pagus, a mogu kreirati i narodne nošnje te zaplesati kolo s igračkom Zvutka. Isto tako, mogu zaigrati društvenu igru Čičulin koja je nastala inspiracijom starim vremenima kada su hrvatske obitelji svake nedjelje pekle kruh za svaki dan u nadolazećem tjednu.

Znatiželjna nit je šarena igračka koja kod djece razvija kreativnost te omogućava pletenje u 3D formatu što mališane jako veseli, a kod djece potiče istraživački razvoj stoga takvu igru treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.

Udruga poVUcizakulturu se igrala stvarajući ove igračke i nastavit će tako jer ovo je tek početak njihove zanimljive priče inspirirane hrvatskom baštinom gdje nizom artefakata potiču interes za baštinom dok se prave vrijednosti otkrivaju interakcijom kroz igru. Jer kroz otkrivanje igračke i njezinog smisla djeca uče o materijalnim, ali i nematerijalnim vrijednostima baštine na nenametljiv način.