Zdrava prehrana od malih nogu

“U zdravom tijelu zdrav duh” poznata je uzrečica koja kratko i jasno objašnjava da zdrav život čine briga o fizičkom i mentalnom zdravlju. Mentalno je zdravlje velika tema kojoj ćemo posvetiti posebnu pažnju, a fokus ovog bloga je fizičko zdravlje čiji su temelj prehrana i fizička aktivnost. Svi smo toga svjesni, ali neadekvatna edukacija od najmanje dobi, a kasnije i užurbani način života često postanu izgovori za propuste koji, osobito u zrelijoj dobi, mogu dovesti do zdravstvenih problema.
Zdrava i raznovrsna prehrana tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, tekućine, ugljikohidrata, bjelančevina i masti i istodobno omogućuje potpuni razvoj u fizičkom i mentalnom smislu.

Eko Limach Fest u sklopu interaktivne radionice #CoolFood na kreativan, zabavan i zanimljiv način educira najmlađe i njihove roditelje o važnosti zdrave prehrane u očuvanju zdravlja.

Cilj radionice je pokazati mališanima kako uporabom zdravih namirnica mogu izraditi razna zdrava jela te ih kroz jednostavnost primjene i upoznavanje s namirnicama potaknuti da zdravu ishranu prakticiraju i u vlastitom domu.

Voditeljica radionice je food blogerica Iva Savić iz Zagreba, 37-godišnja pravnica s doktoratom iz međunarodnog zračnog prava, supruga i mama dvoje djece, zaljubljenica u prirodu te aktivan i zdrav način života.

Kao i na Ivinom dnevnom meniju, tako i među receptima na blogu „Culinary postcards“ (Kulinarske razglednice), prevladavaju povrće i voće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. U kuhanju koristi zdravije vrste brašna, poput integralnog pirovog, heljdinog, zobenog itd. te zagovara isključivo zdravije vrste šećera, poput kokosovog ili brezinog te datuljinog sirupa ili suhog voća. Ivin je cilj ljudima pokazati da se izborom zdravijih namirnica mogu kreirati jako ukusni, hranjivi i raznoliki obroci.

Hranu treba dobro promišljati i kuhanje može biti zadovoljstvo za cijelu obitelj, to je ono što Iva pokazuje svojim radom i ovom radionicom.

Za ELF blog Iva je izdvojila nekoliko savjeta vezanih za kvalitetnu prehranu te zdraviju i sretniju djecu:

1. Osigurajte djeci redovite obroke, u ustaljenom ritmu (konzumiranje hrane u relativno isto vrijeme svakog dana pozitivno utječe na bioritam i imunitet) – ovo je poželjno prilagoditi sezoni i ne mora se slijepo slijediti u drugačijim, izvanrednim okolnostima (putovanje, proslave i sl.).

2. Neka djeca jedu bez ometanja od vanjskih podražaja (televizije, mobitela i sl.), kako bi se mogla koncentrirati na hranu i doživjeti svoj obrok.

3. Potrudite se da na jelovniku vašeg djeteta svakog dana bude 5 porcija voća i povrća, po mogućnosti sezonskog i raznolikog.

4. Birajte cjelovite žitarice i proizvode od istih (zob, proso, heljda, kvinoja, ječam itd.).

5. Ograničite unos mesa i mliječnih proizvoda te ih barem djelomično zamijenite s biljnim izvorima proteina i masti (mahunarke, orašasti plodovi, maslinovo ulje).

6. Izbjegavajte dodani šećer u prehrani svoje djece, a kad ga koristite pokušajte ga zamijeniti zdravijim alternativama (suho voće, javorov sirup, rižin ili ječmeni slad, med). Budite oprezni, dodani šećer nije samo u slatkišima i gaziranim pićima, već se skriva i u grickalicama, raznim gotovim i polugotovim proizvodima itd.

7.  Uključite djecu u nabavu hrane i pripremu obroka i razgovarajte s njima o važnosti zdrave prehrane za njihov rast i razvoj (prilagođavajući tu poruku njihovom uzrastu).

8. Svojom prehranom budite primjer svojoj djeci – prehrana obitelji je baza za njihov izbor i u budućnosti.

9.  Ne zaboravite na važnost fizičke aktivnosti djece za njihovo zdravlje i sreću – ovisno o dobi, djeca trebaju najmanje 60 minuta (dob 7+) do 120 minuta (dob 3+) tjelesne aktivnosti svaki dan. Potaknite ih i osigurajte im uvjete za to, idealno kroz igru i boravak u prirodi.