Zašto je djeci potreban sport?

Djeca koja sudjeluju u sportu općenito su zdravija, postižu bolji uspjeh u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine i više su timski orijentirana. Kod takve djece razvija se natjecateljski duh, a u igri su spretnija, izdržljivija i u određenoj mjeri pod manjim rizikom od pretilosti. Bavljenje sportom utječe na rast i razvoj. Djeca jačaju mišiće i kosti što doprinosi pravilnom držanju tijela.

Na psihološkom području razvijaju se kognitivne i socijalne vještine te oblikuju i mijenjaju neke osobine ličnosti. Dugoročno bavljenje sportom utječe na razvoj samopouzdanja, emocionalni razvoj, usvajanje društvenih vrijednosti i navika življenja.

Budući da Eko Limach Fest promovira sportske aktivnosti i boravak na otvorenom, u sklopu programa festivala su zastupljeni različiti sportovi, kao što je i taekwondo.

Taekwondo je među rijetkim sportovima kojeg je moguće vježbati od predškolske pa sve do pozne dobi jer je vrlo pogodan, osim za sportsko treniranje, i za rekreativni oblik vježbanja gdje se daje veći naglasak na tehničku izvedbu i uvježbavanje formi (borba sa zamišljenim protivnikom) te samoobranu. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

Taekwondo se može vježbati u dvorani ili u prirodi, pojedinačno ili u grupi, s partnerom ili bez njega, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale sportove. Osim što razvija skladno, jako i zdravo tijelo, taekwondo posredno djeluje i na psihu vježbača. Trenirajući taekwondo stječe se samopouzdanje, jača volja i pojačava mogućnost koncentracije, što je od velike koristi u svakodnevnom životu, a ličnost s takvim osobinama postaje i korisniji član šire društvene zajednice. Sagledavanjem vlastitih mogućnosti, takva se osoba oslobađa agresije, a naporni treninzi čine je otpornijom na stresove, koji su nažalost, postali dio suvremenog života.
Sportski susreti i nadmetanja izvrsna su prilika za stjecanje novih poznanstava i prijatelja širom svijeta; mogućnost da se lakše shvate i upoznaju drugi ljudi, ali i vlastita ličnost.

S ovom zanimljivom borilačkom vještinom eko limache će upoznati Taekwondo klub Pantera osnovan 2004. godine u Zagrebu na inicijativu trenerice Erne Vujasinović. Od tada je ovaj vrhunski taekwondo klub ostvario brojne uspjehe. Prvu medalju osvojio je na kadetskom prvenstvu Hrvatske 2006. godine, a nakon toga su se rezultati samo nizali. Tako je 2009. osvojio 3. mjesto ekipno u kadetima i kadetkinjama, a 2011. i u juniorskoj konkurenciji na prvenstvu Hrvatske. Taekwondo klub Pantera je 2010. osvojio 2. mjesto ekipno na velikim natjecanjima kao što su Croatia open i Spanish open. 2013. godine je na prvenstvu Hrvatske u seniorima zlato za klub osvojio David Tenjer.

Stoga ako želite da vaš eko limach razvija koordinaciju, motoriku i propriocepciju te usvoji pozitivan stav prema aktivnom životu, sportu i zdravoj okolini, upišite ga u TK Pantera. Sve informacije mozete dobiti putem maila pantera.taekwondo@gmail.com ili pozivom na 097/6925-958.