Glazba kao izvor razvoja kreativnosti

U svakoj kulturi diljem svijeta, već od ranog djetinjstva glazba je važan dio razvoja i poduke djeteta, izvor druženja, igre, zabave, otkrivanja i razvoja kreativnosti. Kreativna terapija znači uporabu umjetnosti i drugih kreativnih procesa radi unapređivanja zdravlja i/ili bržeg oporavka. U ovom slučaju radi se o glazbenoj terapiji i ovakav oblik terapijskog rada odlična je dopuna primarnoj rehabilitaciji i tretmanu djece s posebnim potrebama ili neželjenim oblicima ponašanja.

Cilj interaktivne radionice #Ritam koja će se održati u okviru Eko Limach Festa jest da sudionici o ritmovima uče kroz igru i zabavu. Radionica će im omogućiti da istraže osobni senzibilitet i privlačnost određenom instrumentu/zvuku/ritmu.

U bubnjarskom krugu (drum circleu) doživjet će stvaranje grupnih ritmova i osjećaj zajedništva, a za vrijeme aktivnosti dat će svoj doprinos izgradnji skladne i čvrste zajednice bazirane na hijerarhiji zvuka i ritma. Ovi obrasci se uspostavljaju raznim aktivnostima na bubnjevima i udaraljkaškim instrumentima, ali i bez korištenja instrumenta (pjevanje, pljeskanje..)

U perkusionističkim aktivnostima može sudjelovati svatko s malo ili nimalo ranijeg glazbenog obrazovanja ili vježbanja. Grupno bubnjanje je dostupna, ispunjavajuća aktivnost puna užitka, za mlade i za stare podjednako.
Važno je samo prepustiti se ritmu.  

Muziciranje i slušanje

Na glazbenoj radionici sluša se karakteristična afrička glazba u kojoj je ritam slobodan i improvizirajući.

Uz karakterističnu afričku glazbu, eko limachi će naučiti slušati i pratiti ritam jednostavnim pokretima tijela, pljeskanjem i/ili uz pomoć šuškaljki, a pritom će se veseliti i zabaviti.

I da, svoje instrumente će reciklirati i izraditi sami!