Glazba kao izvor razvoja kreativnosti

Za one koji žele znati više

Psihološki i fiziološki utjecaj radionice

Istraživanje čiji je naziv “Kombinirani efekti grupne muzičke bubnjarske terapije na promjenu neuroendokrino-imunoloških parametara kod normalnih osoba” pruža znanstveni dokaz o zdravstvenoj dobrobiti vezanoj za jednu grupnu bubnjarsku seansu.
Kod osoba koje su bubnjale uočena su znatna povećanja aktivnosti staničnih imunoloških komponenti koje su odgovorne za pronalaženje i uništavanje stanica raka i virusa.

Naredni postavljeni zadaci bili su vezani uz pitanje može li grupno bubnjanje promijeniti hormone vezane za stres što bi zauzvrat pozitivno utjecalo na imunološku funkciju, odnosno može li grupno bubnjanje promijeniti određene negativne biološke učinke povezane s klasičnom reakcijom na stres. Potvrdni odgovori na ova pitanja ubrzo su proširili primjenu grupnoga bubnjanja podjednako na fiziološku kao i na psihološku terapiju.

Zajedničko iskustvo svih koji su jednom plesali u bubnjarskom krugu jest oslabađanje potisnutih emocija poput tuge i ljutnje kao i snažan doživljaj povezivanja s unutarnjom snagom čije je spontano buđenje izuzetno poticajno u procesu potpunog iscjeljivanja i energetskog punjenja.

Od vježbi, skrbi i društvene podrške pa do intelektualnog poticaja, duhovnosti i oslobađanja od stresa, grupno bubnjanje i ples potiču kreativno izražavanje koje ujedinjuje um, tijelo i duh. Bilo da je ples posvećen grupnom iscjeljenju bilo da se kroz meditativno bubnjanje šalje molitva za iscjeljenje Majke Zemlje, za mir i za otvaranje srca – učinci po psihofizičku stabilnost su izuzetni.

Edukator: Lovorka Stančić, prof. klavira, dipl. psiholog