ODRŽIVI RAZVOJ I GEOLOGIJA

Za ovu temu se često pogrešno misli kako je preozbiljna za djecu. Budući da oni spoznaju svijet kroz otkrivanje, treba im pružiti poticajno okruženje u kojem mogu učiti kroz igru. Na taj način omogućeno je stjecanje iskustava i znanja o sebi, drugima i svemu što nas okružuje. Aktivnosti vezane uz upoznavanje prirode i njeno očuvanje važne su zbog izgradnje sustava vrijednosti za život i zajednicu.
Djeca također već od malih nogu mogu razvijati interese, znanja i navike vezane uz odgovorno ponašanje prema okolišu i racionalnu potrošnju energije. Energija nam je potrebna za sve što radimo i trebamo je čuvati za budućnost. Pri tome se ne radi isključivo o štednji nego traženju novih rješenja u određenim uvjetima.
Dio takvog odgoja, a kasnije i obrazovanja je i učenje o različitim zanimanjima koja pomažu otkloniti kvarove i probleme u kućanstvu ili mjestu gdje živimo. Ističe se i potreba za suradnjom unutar lokalne zajednice, što može uključiti razmjenu zimnice, odjeće, igračaka ili kućnih potrepština. Potiče i na potrebu za kretanjem, izgradnjom novih igrališta, vožnjom na biciklu ili šetnjom kroz šumu.

Geološka radionica

ULOGA GEOLOGIJE

Geologija je znanost koja otkriva mnoga važna znanja o razvoju Zemlje. Djeca od ranog doba pokazuju za nju veliki interes. Teme vezane uz dinosaure, planete i vulkane oduvijek su bile pomalo neobične jer se o njima ne može puno čuti u vrtiću ili školi. Dječja znatiželja voli istraživati, čudi se i veseli otkrivenim stvarima, pokušava doznati odgovore na naizgled jednostavna pitanja tipa ‘Zašto voda nema boju?’ ili ‘Zašto je lava crvena?’. Upravo ta pitanja temelj su i za prava znanstvena istraživanja. Cilj geologije u ovom slučaju nije primarno stvarati male znanstvenike nego povezati ljude s našim prirodnim okruženjem i omogućiti im sigurnije i zanimljivije životne uvjete.
Pa što možemo naučiti od dinosaura? I oni su imali svoje obitelji i morali se truditi oko zasnivanja doma i pronalaženja hrane. Uče nas da različitosti u izgledu doprinose raznolikosti života. Jedan od osnovnih temelja održivog razvoja je briga o planetu na kojem živimo pa ako preko učenja o planetima shvatimo koliko je jedinstvena i rijetka mogućnost da se život uopće razvije, možda shvatimo koliko smo sretni. Jesu li vulkani opasni? Mogu li nam biti korisni? Ako mu kroz crtani film ili slikovnicu damo emocije, koju nam priču može ispričati? Možda kako je godinama čekao mogućnost da stvori veliku količinu energije, prašine, plodne zemlje ili tople vode.

Geološka radionica

ULOGA DJETETA

Djeca odgovore traže preko roditelja, prijatelja, teta, učitelja, knjižničara… Gledaju crtane filmove, čitaju slikovnice, skupljaju kamenčiće u parku, školjke na plaži… Uče kroz igru i smišljaju nove načine igranja, vraćaju smisao onim događajima koje su odrasli možda zaboravili. Trudimo se u edukaciji djecu naučiti onome što će im zaista biti korisno, a to ćemo im i pokazati u sklopu geološke radionice #ProGEO na novom izdanju Eko Limach Festa u organizaciji udruge ProGEO-Hrvatska.

ProGEO-Hrvatska je udruga za promicanje i zaštitu geološke baštine koja okuplja kako stručnjake tako i prijatelje prirode i ljubitelje geologije.
Osnovana je 2005. godine temeljem stečenih iskustava kao znanstveno-stručna nevladina udruga i registrirana u Zagrebu.
Zadaća Udruge je unapređivanje zaštite geološke baštine u Hrvatskoj,
zaštite lokaliteta i krajobraza posebne geološke vrijednosti, promicanje geološke znanosti i spoznaja o jedinstvenoj i neobnovljivoj baštini našeg planeta Zemlje.

Autor: Maja Hrustić, prof. geologije i geografije