Eko limachi na SFeraKonu sastavljali upcycling robote

Osunčani drugi dan SFerakona započeo je originalnom ELF upcycling radionicom. U sklopu nje su eko limachi svojim vrijednim i kreativnim ručicama izrađivali robotolike skulpture od reciklirane i stare elektronike te raznih otpadnih materijala. Svoje genijalne limene robote sastavljali su uz pomoć hobi Bosch alata kao pravi mali eko majstori. Neki limachi su po prvi puta primili aku bušilicu u ruke s kojom su šarafili vijke i razne otpadne materijale te su tako kreirali vlastite custom made upcycling robote.

Hobi Bosch alat


Kroz ovu eko kreativnu radionicu klinci su naučili da otpad nije smeće, nego se od njega mogu napraviti razni novi predmeti pa tako i jedinstveni reciklirani roboti koje su po završetku radionice sa sobom ponijeli kući. Osim kreativnih radova, djeca su sa sobom ponijela i znanje o 3R konceptu – reduce, reuse, recycle (smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati). Radi se o filozofiji pokreta koja potiče odgovorno ponašanje prema planetu Zemlji te donosi načine na koje pojedinac može doprinijeti smanjenju stvaranja otpada uz poticanje stvaralaštva i kreativnosti.

Upcycling roboti

Eko limachi, ali i njihovi roditelji su bili oduševljeni kreativnim aktivnostima te su pitali hoće li se radionica uskoro ponovo održati. Naravno da hoće, a organizatori SFeraKona su nas već pozvali i na iduće 43. izdanje konvencije koju će organizirati 2021 godine.
Jedva čekamo ponovno druženje!

Bosch upcycling robot

O partneru Bosch:

Bosch je u Hrvatskoj dio Grupe Bosch, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologija i usluga. Od osnutka u Zagrebu 1993., Bosch neprestano povećava prodaju i širi poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, pružajući proizvode i usluge osmišljene da unaprijede kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.
Unatoč izazovima koje je donijela trenutna situacija, Bosch će ostvariti svoje ciljeve globalne klimatske akcije za 2020. te će unutar svih svojih 400 lokacija diljem svijeta postići klimatsku neutralnost.

rbt

Kako bi postigli taj cilj, Bosch je definirao 4 razine za postizanje neutralnosti:
1. Energetska efikasnost – povećanje energetske učinkovitosti optimizacijom potrošnje energije
2. Nova “čista” energija – korištenjem obnovljivih izvora, biomasa, geotermalne energije, novih pristupa poput dobivanja topline i električne energije iz vodika – također su dio opskrbe energijom
3. Zelena električna energija – zelena energija iz novih ili postojećih postrojenja
4. Neutralizacija emisije CO2 – Bosch nastoji svesti emisiju CO2 na minimum, uzduž cijelog lanca vrijednosti. No tamo gdje neće biti moguće izbjeći emisiju, Bosch će ju “kompenzirati” kroz podršku projektima koji promoviraju ekološki razvoj, poput Eko Limach Festa, Kronika globalnog zatopljenja, Blaga Jadranskog mora.

Kako bi proširili klimatske aktivnosti, Bosch nastoji smanjiti i indirektnu emisiju kroz kupnju dobara i usluga, poslovna putovanja, transport te iskoristivost svojih proizvoda. Cilj je smanjiti indirektan utjecaj emisije CO2 na okoliš za 15% do 2030 godine.