Zero waste za djecu u vrijeme blagdana

Sjećam se svog djetinjstva i šoping centara u koje smo mama i ja išle jednom mjesečno u kupovinu. Najviše su me mamili dječji odjeli sa šarenim igračkama i primamljivo zapakiranim slatkišima. Mama bi na police uspješno vraćala sadržaj koji bih joj trpala u kolica. I dobro da jest, jer dječje želje su uglavnom nerealne i često premašuju njihove stvarne potrebe. Djeca žele ono što im mediji serviraju, no bitno je zapitati se koliko je to dobro za razvoj njihove osobnosti?! Trebaju li nam trendovi diktirati kako ćemo usmjeriti našu djecu i koje vrijednosti ćemo im usaditi? Često čujem da je meni lako živjeti bez otpada jer nemam djecu. Lako mi je živjeti bez otpada jer želim vašoj djeci i budućim generacijama ostaviti (koliko-toliko) zdrav planet.

Prosinac je blagdanski period – vrijeme kada nekako najviše vremena provodimo zajedno sa svojim najmilijima. Osjećamo toplinu, ljubav i zajedništvo, a iščekivanje druženja sve više raste. Čar blagdana je da provodimo kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, obitelji, prijateljima… No, često nam se dogodi da zaboravimo na tu čar. Jurcamo okolo u potrazi za savršenim poklonima za naše malene. Baš onima koje su vidjeli na reklamama koje se vrte između crtića ili onih koje su vidjeli kod vrtićkog prijatelja.

Neka ovi blagdani budu drugačiji od prethodnih. Svojim najmilijima poklonite – sebe! ☺ Zajedno osmislite kvalitetne aktivnosti koje ćete provesti u nadolazećem blagdanskom razdoblju. Neke od tih aktivnosti mogu biti boravci u prirodi: sanjkanje, planinarenje, šetnja šumom, pravljenje snjegovića, grudanje, lovica, društvene igre i sl. Djeca su znatiželjna, vole učiti nove vještine i oponašati radnje odraslih koji su im uzori. Sa svojom djecom možete praviti kekse i kolače, izraditi božićne ukrase i ukrasiti kuću, izraditi božićne darove koje ćete si međusobno pokloniti, ili nove igračke koje će im biti drage jer su u njih uložili dio sebe. Te darove možete upakirati u neku lijepu tkaninu koju ćete moći koristiti godinama uvijek iznova, ili pak u reciklirani smeđi papir koji ćete prethodno zajedno oslikati.

Dok šetate šumom ili se igrate u parku pokupite plodove koje je priroda odbacila: stare češere, suhe grančice, žireve koje ćete oslikati kod kuće. Izrežite limune i naranče na kriške te osušite na zraku. Kartonske role wc papira sakupite i iskoristite za izradu zvijezda za božićno drvce. Ono ne treba biti klasično drvce na koje smo naviknuli – živo ili plastično. Drvce može biti i par borovih grana u vazi, zatim grane koje smo složili jednu ispod druge u oblik bora, bor koji smo ispleli od konopa macrame tehnikom i sl. Ukrase koje ste zajedno skupili i napravili objesite pomoću konopa na bor. Neke od ideja su da drvce ukrasite svojim omiljenim fotografijama ili crtežima djece i drvenim štipaljkama.

Djeca će biti sretna jer ste im se istinski posvetili. Najbitnije od svega je da budete kreativni i sve aktivnosti s vašom djecom provedete uz obilje ljubavi i mira jer su uspomene ono što ostaje u sjećanju djeteta, a ne materijalne stvari.

Autorica: Anamarija Prgomet, Zero Waste Croatia