#smART

Tema #smART radionice bila je izrada prostornih instalacija koristeći PET ambalaže u prvom dijelu te aluminijske folije grickalica u drugom dijelu radionice. “Jastuci su pak izazvali najviše interesa među odraslima, u čuđenju da je za inspiraciju bilo dovoljno samo zaviriti u vrećicu čipsa. “ Cilj radionice bio je promišljati ambalaže predmeta iz svakodnevne upotrebe na inovativan način te ih promatrati kao materijal za izradu novih objekata. Također, cilj je bio potaknuti polaznike na eksperimentiranje sa formama i materijalima kako bi realizirali finalni objekt svojih zamisli, budući da je kreativan proces nepredvidiv i često dođemo do “slučajnih” i neočekivanih otkrića igrajući se i isprobavajući razne kombinacije.
“Tek kada je um zaigran eksperimentom i slobodan od čvrsto zadate predodžbe rađa se inovacija i jača stvaralački apetit.”
Nina Jurčić

INSTALACIJE ZA PET

“U prvom dijelu radionice bavili smo se obradom PET ambalaže kako bismo dobili okruglu modularnu formu koja podsjeća na cvijet. Dobivene forme smo nizali uz pomoć igle i konca tvoreći objekt koji može samostalno funkcionirati u prostoru, bilo kao zidna pregrada, zavjesa ili prostorna instalacija.

Iako je prosječna dob sudionika bila od 6-8 godina uz ponekog desetogodišnjaka, svi su polaznici pokazali iznimno zanimanje i ozbiljnost u kreativnom procesu. Svako je dijete imalo punu slobodu da kreira vlastitu prostornu instalaciju, nosivi objekt ili ukras, a u realizaciji svojih zamisli rado su im pomagali roditelji.

”BACK TO THE FUTURE “

U drugom dijelu radionice koristili smo unutrašnjost ambalaže vrećica čipsa i ostalih grickalica.

Dio dobili u roli, a dio sakupili tokom dana uz pomoć djece i roditelja. Prikupljene vrećice smo termički smo spajali u veliki komad te stvorili novi srebrni materijal od kojega smo izrađivali pomalo neobične futurističke objekte - srebrne jastuke koji se mogu koristiti za sjedenje ili odmor u prirodi, ali i samostalno kao prostorna instalacija.“

Voditeljica radionice:

Nina Jurčić, dizajnerica interakcija apsolventica Akademije primijenjenih umjetnosti

Podijeli sa prijateljima