INTERAKTIVNE RADIONICE

Na dosadašnjim izdanjima Eko Limach Festa održane su brojne originalne edukativno kreativne radionice za djecu od 3 do 12 godina:

 • #CoolFood
 • #smART
 • #EkoEko
 • #ZOO
 • #STEM
 • #EkoVrtić
 • #Pčelica
 • #EkoVrt
 • #Šššuuum
 • #jUHU
 • #ZubićVila
 • #Genius
 • #PlayDoh ...

Interaktivne radionice su kreativno-edukativnog karaktera te pokrivaju različite teme kao što su ekologija, biologija, očuvanje prirode, recikliranje, racionalno postupanje s prirodnim resursima, energentima i otpadom, likovnost, zdravlje i prehrana.

Putem radionica djeca na kreativan, zanimljiv i opuštajući način stječu osnovna znanja o prirodi, ekologiji i održivom razvoju uz pomoć edukatora profesora, doktora znanosti, food blogera, dizajnera, umjetnika, biologa, zoologa, obrtnika, knjižničara...

Svrha radionica je edukacija o ekološkoj osviještenosti, očuvanju okoliša te razvijanje pozitivnog stava o prirodi.

Njihov glavni cilj je usvajanje zdravih navika o kojima ovisi naša budućnost te razvijanje osjećaja odgovornosti prema sebi i našem planetu.

Interaktivnost radionica podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju sudionika i edukatora. Važan element interaktivnih radionica je kritičko mišljenje, metoda učenja kojom se sudionika radionice ne stavlja u pasivan položaj, već naprotiv, potiče se njegova kognitivna aktivnost. Pritom se zadana tema razbija na dijelove kako bi se proizvelo mnoštvo originalnih, kreativnih misli i zaključaka.

Sudionici unutar grupe dijele i razmatraju različite odgovore ili rješenja
za date probleme i situacije te tako uče jedni od drugih. Kritičko mišljenje omogućava nam pronalaženje nedostataka i nedosljednosti određenih ideja, pretpostavki, tvrdnji ili teorija kako bi se stvorile nove ili upotpunile postojeće.

Sudionici se na radionicama kreativno izražavaju, stvaraju, izrađuju nove predmete, stječu nova znanja i vještine, odgovaraju na pitanja, sudjeluju u kvizovima, razgovaraju te jačaju osjećaj zajedništva i suradnje unutar grupe.     Na taj način sami sudjeluju u stvaranju programa.

Unutar zadane teme edukatori imaju punu slobodu prilagoditi radionicu duhu i interesu njenih polaznika. Tako ishod radionice nije predefiniran, nego u najvećoj mjeri ovisi o polaznicima.

Kreativan proces je nepredvidiv i često dođemo do slučajnih i neočekivanih otkrića igrajući se i isprobavajući razne kombinacije. Jer tek kada je um zaigran eksperimentom i slobodan od čvrsto zadane predodžbe rađa se inovacija i jača stvaralački apetit.

U društvu koje nas tjera da što brže odrastemo igra postaje alat preživljavanja vlastite kreativnosti i inovativnosti.

SPORTSKI SADRŽAJ

Sportom pogodujemo zdravlju i vitalnosti, a njime jačamo natjecateljski duh i sposobnost timskog rada. Bavljenje sportom ima značajne pozitivne utjecaje na psihički, socijalni, fizički i motorički razvoj mališana.

Djeca koja sudjeluju u sportu općenito su zdravija, postižu bolji uspjeh u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine i više su timski orijentirana. Takva djeca su u igri spretnija, izdržljivija i u određenoj mjeri pod manjim rizikom od pretilosti. Bavljenje sportom utječe na rast i razvoj. Djeca jačaju mišiće i kosti što doprinosi pravilnom držanju tijela.

Na psihološkom području razvijaju se kognitivne i socijalne vještine te oblikuju i mijenjaju neke osobine ličnosti. Dugoročno bavljenje sportom utječe na razvoj samopouzdanja, emocionalni razvoj, usvajanje društvenih vrijednosti i navika življenja.

Budući da ELF promovira sportske aktivnosti i boravak na otvorenom, pobrinuli smo se da zastupimo što više različitih sportova kao što sto su nogomet, košarka, taekwondo, šah i paintball. Mnogoj djeci i njihovim roditeljima to je prilika da se upoznaju s različitim sportskim aktivnostima i odluče na bavljenje sportom.

U sklopu sportskog programa s nama su do sada bili Taekwondo klub Pantera iz Zagreba, Judo klub Rijeka, speleološka udruga Estavela, udruga Kaštel, Traumatic arts, softball klub Span, Sport Educa i mnogi drugi.

ZABAVNI PROGRAM

Za one najmlađe, njihove roditelje, kao i za sudionike radionica i sportskog programa, osmišljen je i cjelodnevni zabavni program u suradnji sa kulturno-umjetničkim ruštvima, dječjim zborovima, zabavljačima i kazalištima. Tako se na glavnoj pozornici odvijaju razni glazbeno-scenski nastupi, predstave, performansi, DJ.

Ovim dijelom programa želimo omogućiti dodatnu priredbu u gradu u sklopu koje će mali izvođači pokazati svoja pjevačka, plesna, glumačka i ostala umijeća.

Do sada su se na ELF pozornici izredali mnogi mladi talenti - KUD Croatia, dječji zborovi Kikići, Genijalci, Medenjaci, Čarobni zvuci, Bajka, Allegro i Sesvetski klinci, mladi virtuozi Jakob Stančić na violini i Marta Stančić na flauti, Mali Riječani i Morčići, plesne skupine FUSION, GYM dance, Glazbeni odjel OŠ Milan Brozović, Glazbene niti ljubavi, KU kolajnica Šibenik, Mala klapa i plesna skupina OŠ Primošten, ...                                                                   

Odigrane su i brojne predstave - Eko Eko čarolija, Ti i ja znanstvenika dva, Čiri bu čiri ba, Dan u laboratoriju malog znanstvenika, Kamišibai priča, Balon show, ...

Važan dodatak programu ELF-a su javne tribine o temama poput održivog načina života, adekvatnog zbrinjavanja kućanskog otpada, kompostiranja, kvalitetnog provođenja vremena s obitelji i kreativne svakodnevice, u kojima sudjeluje nekoliko stručnjaka iz domene.

Tribine su otvorene široj javnosti koja može dobiti odgovor na svoja pitanja ili dati svoj osvrt na temu. Na taj način otvaramo prostor dijalogu i potičemo javnost na daljnje propitkivanje tema iz područja ekologije i održivog razvoja sa kojima se susreću u vlastitoj svakodnevici te što je najvažnije, na djelovanje. Jer promjena započinje u vlastitom domu, u vlastitoj obitelji.

DOBRO JE ČINITI DOBRO

Festival je i humanitarno edukativnog karaktera u suradnji s udrugom Portal Dobrote. Na prvom izdanju festivala cilj inicijative je bio da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno. Hranu za djecu iz socijalno ugroženih obitelji su donirali sponzori festivala, dok su posjetitelji mogli uplatiti donacije i darovati školski pribor djeci koja nemaju mogućnost kupiti isti.

Na izdanju u Primoštenu Portal Dobrote je u sklopu radionice ‘Trag Vode’ upoznao posjetitelje s gorućim problemom bacanja hrane i njegovih ozbiljnih posljedica na okoliš.

„Želja nam je bila na kreativan način osvijestiti najmlađe i njihove roditelje o problemu bacanja hrane koji uzrokuje ozbiljne posljedice na okoliš.

U Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona hrane, više od tisuću tona hrane dnevno, a istovremeno oko 1,2 milijuna ljudi živi na rubu siromaštva. “

Kad je riječ o okolišu, nepotrebnim bacanjem hrane se troše resursi uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda, kao zemljište, voda, energija te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova. Ovaj globalni problem ozbiljno ugrožava okoliš, naročito vode te prijeti divljem životu na našem planetu. Iako ovim informacijama nismo opterećivali najmlađe već ih prezentirali njihovim roditeljima, iznenadila nas je razina znanja starijih osnovnoškolaca koji su već dobro informirani o ovoj tematici te bi i mi imali što naučiti od njih.“ Sanja Bijonda, predsjednica Udruge