Image

Ines Marić
CEO PaPRika

Što je EKO limach fest?

Eko Limach Fest je dječji eko festival na otvorenom.

Namijenjen je djeci od 3 do 12 godina koja kroz igru, sport, glazbu i razne kreativne eko radionice zajedno sa svojim roditeljima interaktivno sudjeluju u programu, uče o održivom razvoju, važnosti očuvanja prirode i okoliša, zdravog života te usvajanju zdravih prehrambenih i sportskih navika.

EKO LIMACH FEST ZA VIŠE EKOLOGIJE I KREATIVNOSTI!

Uz mnogobrojne manifestacije u gradu dužni smo posvetiti jedan dan ekologiji i djeci koja kroz igru, sport, glazbu i razne kreativne radionice zajedno sa svojim roditeljima interaktivno sudjeluju u stvaranju programa, a pri tome se educiraju i zabavljaju.

Ovim projektom želimo izazvati golemu dječju kreativnost koja uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema.

Program ELF-a teži treniranju kreativnog pristupa u svakodnevnim zadacima i izazovima, poticanju produktivnog ponašanja te stvaranju naraštaja sposobnih generirati kreativna rješenja koje će neminovno pridonijeti oblikovanju vlastite zajednice te je učiniti održivom.

Dopustite djetetu više slobode: neka trči, neka skače, neka bude slobodno, neka se igra i zabavlja, neka nikada ne miruje.
Jean Jacques Rousseau

HRVATSKA IMA DJEČJI EKO FESTIVAL!

Image

Prvi Eko Limach Fest održan je 4. listopada 2015. u Parku Maksimir u Zagrebu. Nakon njega, uspješno su realizirana još dva izdanja festivala u Zagrebu i Kastvu te je posljednji ELF održan 7. srpnja 2019. u Primoštenu.

Ulaz na festival bio je slobodan, a nastojalo se potaknuti roditelje da što više vremena provedu sa svojom djecom na otvorenom. Tih nekoliko izdanja festivala privuklo je više od 15 tisuća mališana te je ispunio sva njihova očekivanja!

Klinci su uz nazočnost roditelja crtali, slikali, izrađivali eko drvene igračke i umjetničke predmete od recikliranog materijala, učili o geologiji, znanosti, prirodi, igrali paintball, nogomet, trenirali borilačke vještine, spravljali zdrave slastice od voća i povrća.

ELF platforma kroz cijelu godinu djeluje i educira putem društvenih mreža (Facebook, Instagram), ELF bloga te kroz ELF šumski kamp koji se organizira za vrijeme ljetnih školskih praznika.

U 2021. godini planiramo festival održati u nekoliko hrvatskih gradova. Jer događanje ovoga tipa potrebno je učiniti dostupnim u različitim županijama kako bi poslužilo kao inspiracija brojnim obiteljima diljem Hrvatske i stvorilo val malih pozitivnih promjena u zajednici. Jer svako dijete ima pravo na edukaciju, naročito o temama od društvenog značaja koje su nedovoljno zastupljene u tradicionalnom obrazovnom sustavu. Osim toga, želja nam je aktivirati lokalnu zajednicu i njene stvaratelje vrijednosti, kao i gradske i državne vlasti kako bi zajedničkim snagama pridonijeli boljitku naše djece i razvoju društva.

MISIJA EKO LIMACH FESTA

Misija ELF-a je da naša djeca budu ekološki osviještena i da se odgovorno ponašaju prema prirodi, usvajaju znanje, stavove, vještine i spoznaje da je čovjek dio prirode i da trebamo zajedno djelovati kao odgovorna zajednica. Želimo skrenuti pozornost djece i roditelja na važnost zdravih prehrambenih navika i bavljenja sportskim aktivnostima. Misija festivala je promicanje aktivnog života djece, njihovog zdravlja, kao i ulaganje u njihovu snagu, odnosno snagu društva.

Očekujemo da će ELF s vremenom prerasti u veliku produkciju na regionalnoj razini koja će pridonijeti popularizaciji ekologije i održivog razvoja. Nadamo se da ćemo inspirirati brojne obitelji da racionalno postupaju s resursima, odvajaju i reduciraju otpad, paze na zdravlje i bave se sportom. Jer obitelj je mikro zajednica od koje sve počinje, ona je odraz svoje zajednice. Ovim festivalom želimo poništiti negativan efekt ukalupljivanja koji neminovno dolazi ulaskom u sustav i tradicionalnim obrazovanjem te očekujemo pridonijeti stvaranju snažnih, svjesnih i odgovornih individua.

Potaknuti velikim uspjehom i odazivom na sva dosadašnja izdanja ELF-a, pripremamo i nekoliko idućih koja će se održati u rujnu 2020. u parku Maksimir te 2021. u Labinu, Primoštenu i Zagrebu.

Pozivam Vas da nam se pridružite i postanete dio naše zelene misije.
Mislim održivo, dakle postojim!

Ines

Image